Rase Historie

Arctic Xolo

Rase historie…

Mexikansk nakenhund, eller Xoloitzcuintle (xolo), som rasen egentlig heter, er en urgammel rase som har eksistert blant ulike indianerfolk. Man har funnet statuer i leire fra Colimakulturen, cirka 3.000 f.kr. Statuettene minner om de hundene som finns i Mexiko i dag.

 

Når Cortez kom til Mexiko var hundene vanlige å se, og Aztekerne som hersket i Mexiko ved conquistadorenes ankomst på 1500-tallet, brukte hundene først som matreserve. De anså også at hundene hadde en helbredende effekt og brukte derfor xolo for og lege sjukdommer som eksempelvis reumatisme. Hundene ble ofret også for å vise sine eiere og herrer veien til dødsriket Mictlan ("det niende helvetet"). Å ete og ofre xolo var noe som conquistadorene gjorde så mye at rasen nesten ble utryddet.

 

Rasens moderne historie begynner på 1950-tallet da Grevinnan Lascaselle Premio Real begynte å ale opp xolos og registrerte in rasen i Mexikos kennelklubb. Lascaselle viet livet sitt til xolooppføding helt fram til sin død 1998. I dag er xolo Mexicos nasjonalrase.

 

En xolo er en veldig intelligent hund som skal være våken og alert. Den kan nok være misstenksom mot fremmede og krever derfor en del sosialisering under oppveksten. Xolon har et meget godt minne og en dårlig erfarenhet kan være ganske vanskelig å arbeide bort. Rasen er lettlært men samtidig selvstendig og kan ofte gå sine egne veier og krever en fast hånd.

 

Det mest framtredende særpreget hos xolo er att den savner pels på større deler av kroppen. Visse eksempler er helt hårløse, men det er tillat med behåring på hodet, bena og på max 2/3 av halen. Behåringen skal være ganske stiv i sin struktur.

 

Hodet skal være kileformet og kinnene sterke og velutviklede med saksebitt. Xolo mangler en hel del tenner fortrinnsvis premolarer, men også fortenner og hjørnetenner kan mangle. Ørene skal være store og bæres oppreiste og ganske lavt ansatte. Øynene skal være middelstore og svakt mandel formede.

 

Hundens farge kan variere ganske mye, men en mørk hund foretrekkes. Som valp har en xolo ganske mye skinn, men i voksen alder skal huden være stram og slutte tett mot kroppen. Xolon skal være velvinklet både fram og bak og bevegelsene skal være frie. Hodet og halen skal bæres høyt i bevegelse.

 

Meksikansk Nakenhund (Xolo) finnes i tre størrelsesvarianter, mankehøyde stor 45-60 cm, mellom 35–45 cm; liten 25–35 cm. Kileformet hode, ganske bred skalle, snuten like lang som skallen. Store, tynne, lavt ansatte opprettstående ører. . Halen er lang og vannrett båret. Den har litt pels på skallen og halespissen, ellers hårløs; alle farger og fargekombinasjoner tillatt.

 

 

 

 

 

Anne Karin Midtsand

Nordsiveien

8146 Reipå

Norway

Copyright © miljosablo.net 2009

------------------------------

Web disign by Eva C Kristiansen

kennel girls girls

HjemTlf: +47 75755929

Mobil: +47 97979056

E-mail: ankar-mi@online.no